Amada

A japán AMADA konszern – melyet 1946-ban alapított Amada Isamua – a világ egyik vezető és legnagyobb szerszámgépgyártója a fémmegmunkálás területén. Az elmúlt közel 70 év kutatásainak, fejlesztéseinek és a felhasználói tapasztalatok hasznosításának köszönhetően megoldásai a lemezmegmunkálás szinte valamennyi területét lefedik. Innovatív szemlélete, kiemelkedő műszaki színvonalú termékkínálata és hozzáértő terméktámogatása jó befektetés a siker felé.

Az AMADA nem csupán gépeket gyárt, hanem a használatukhoz szükséges szerszámaival, kiegészítő berendezéseivel és szoftvereivel teljes körű megoldást kínál. Ez a teljeskörűség magában hordozza a termékek beüzemelését betanítását, karbantartását, szervizelését és alkatrész ellátását is.

Az AMADA megoldásai lefedik egyebek mellett a lézervágás, élhajlítás, stancolás, lézer-stanc kombi vágás, hegesztés, köszörülés és méréstechnika területeit. A minőség és megbízhatóság iránti elkötelezettségét több tízezer vevő, több százezer beüzemelt gép és rengeteg szakmai elismerés igazolja.

Az elmúlt hetvenhárom év során az AMADA egyszerű, szalagfűrészlapok gyártására szakosodott vállalkozásból a fémmegmunkálás legjelentősebb képviselőjévé vált. Jelenleg a piac vezetőjeként a fémlemezgyártó gépek és a hozzájuk egyedi fejlesztés során készített szerszámok gazdag kínálatával lefedi szinte a teljes gyártási folyamatot: a darabolás, a lézervágás, az élhajlítás, a stancolás, a nibbelés, a kombinált kivágás, a préselés, a mélyhúzás, a hegesztés, a fűrészelés és a marás területein.

Az AMADA kiemelt pozícióját nem csupán a szigorú gyártási és termelési folyamatoknak köszönheti, hanem a hetven országot összekötő leányvállalataira is kiterjesztett cégfilozófiának, valamint annak is, hogy a felhasználói visszajelzéseket a kutatás-fejlesztési projektekben hasznosítva, az innovációban is élen jár.
Sikereinek köszönhetően az AMADA mára 80 vállalatával, a világ 70 országában van jelen.

Speciális megoldások az AMADA-tól

My V-Factory platform – gyártásellenőrzés bárhol, bármikor

Az adatok gyűjtése és elemzése összetett feladat, a valós idejű adatokhoz való hozzáférés pedig ma már alapkövetelmény, különösen ott, ahol a termelés irányítását és a gépek rendelkezésre állásának ellenőrzését kívánják megoldani. A gyártás optimalizálás során nem elég egy-egy területet vizsgálni, komplett szemléletmódra van szükség. A fenntarthatóság és a felelős működés a gyártás minden szereplőjét érinti. Ezért nagyon fontos, hogy maga a gépgyártó is nyitott legyen az erre alkalmas eszközök integrációjában, sőt akár saját fejlesztésében.

Pontosan ezt ismerte fel az AMADA, amikor belekezdett a My V-Factory rendszer fejlesztésébe, amely az AMNC vezérlésen keresztül valós idejű adatokat biztosít a teljes AMADA géppark vonatkozásában és a gyártás folyamatával kapcsolatban. A megfigyelt paraméterek a gép aktuális állapotától, a munkamennyiségtől kezdve az anyagfelhasználáson, az energiafogyasztáson, illetve a működés elemzésén át, lényegében valós idejű betekintést nyújt a teljes, összekapcsolt termelési környezetbe. Bővebben a My V-Factoryról

Blank-to-Bend koncepció

A koncepció révén a stancolás, lézervágás és hajlítás egyetlen, nagymértékben automatizált, végponttól végpontig tartó folyamatban végezhető el.

Ez rendkívül fontos szempont, amikor a gyártó vállalatoknak nem csak a megbízók elvárásainak kell megfelelniük, hanem a teljes gyártási folyamatot is úgy kell optimalizálniuk, hogy a hatékonyság mellett megfeleljenek az ESG kritériumoknak is. (Az ESG az Environment (Környezet), Social (Szociális), Governance (Irányítás) rövidítése. A kritériumok tájékoztatást adnak arról, hogy egy vállalat milyen mértékben tanúsít környezet- és klímabarát magatartást, mennyire tartja be az olyan szempontokat, mint például a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, vagy milyen irányítási és ellenőrzési folyamatokat alkalmaz.) 

A Blank-to-Bend rendszer nagyban támogatja a fenntarthatósági szempontokat: jelentős hely-, idő- és költségcsökkentés érhető el a lemezmegmunkálás területén. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy az AMADA lemezmegmunkálógépek kiemelkedő színvonalat képviselnek. Karbantartási igényük minimális, így fenntarthatóság szempontjából is kulcsszerepet játszhatnak egy automatizált gyártási folyamat kialakításában.

A koncepció forradalmi megoldást kínál – akár komplex fémlemez alkatrészek esetén is – a lemezmegmunkálás területén. A Blank-to-Bend rendszer kialakítása különösen előnyös lehet azoknak, akik már rendelkeznek CSII tárolórendszerrel és stancolóval vagy akár fiber lézer-stanc kombi géppel, és most tervezik hajlítógéppel is bővíteni folyamataikat. A megoldás bevezetését minden esetben az ügyfél igények alapos felmérése és a követelmények részletes elemzése előzi meg. Ezután indulhat a rendszer tervezése és telepítése.

Kérdéseivel vagy ajánlatkéréssel kapcsolatban forduljon szakértő kollégáinkhoz!