A WJS már 30 éve a vízsugaras vágás élvonalában

EPL-WJS-30-eve-vizsugaras-vagas-elvonalaban-Machine1

Vízsugaras vágás – 30 éve indult útjára a svéd sikersztori

A gyártó cég eddigi fennállása alatt még egyetlen gépet sem kellett kivonni a termelésből, elavultsága miatt vagy, mert eljárt felette az idő. A svéd Water Jet Sweden (WJS) idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A szó szerint garázscégként induló családi vállalkozás mára a vízvágó gépgyártók élvonalába tartozik. Olyannyira, hogy jelenleg több mint 40 országba szállítja gépeit és támogatja ügyfeleit.

Siker a kiváló minőség révén

Tony Ryd, mint a WJS társalapítója és tervező kezdetektől fogva aktívan jelen volt a cég életében. Ma már a Water Jet Sweden műszaki igazgatója, de rendkívül szerény ember, így a hosszas bemutatás helyett hagyja, hogy a szakértelem és a WJS eddigi sikerei beszéljenek. Amik bizony sok mindent el is árulnak!

Ronneby, a város, ahol a WJS székhelye található, egyfajta üzleti ökoszisztémaként működik. Itt tudományos intézmények, gyártók és nem utolsó sorban a felhasználók közösen tesznek a vízsugaras vágási technológia továbbfejlesztése érdekében.

A WJS másik nagy piaci előnye az ügyfélkezelésben rejlik. Mondhatni élethosszig tartóan követik az általuk értékesített gépeket mind szerviz szolgáltatásaikkal, mind pedig a megfelelő alkatrész utánpótlással.

Honnan indult a WJS története?

Az iparágban eltöltött sok év után Tony Ryd édesapja Jan Ryd és testvére Arne Ryd 1993-ban úgy döntöttek, hogy beindítanak egy saját vállalkozást, ahol saját vízvágási szolgáltatásokat kínálnak majd ügyfeleik számára. Már több mint egy évtizede dolgoztak a vízsugaras vágás területén, így konkrét elképzelésük volt arról, hogy milyen is lenne számukra az optimális vízvágógép.

Együtt tervezték és építették meg az első prototípust, amely a Water Jet Sweden jövőbeli vízsugaras rendszereinek alapjául szolgált, és ez mind a mai napig így is maradt. Akkor még nem is sejtették, hogy ez az egyedi tervezés csúcsteljesítménye és élettartama miatt komoly innovációs díjakat és világsikert arat majd az elkövetkezendő években.

Ma, 30 évvel később, több mint 40 országban 900 gépet telepítettek, és eddig még egyetlen gépet sem vontak ki a termelésből azért, mert elavult volna.

EPL-WJS-30-eve-vizsugaras-vagas-elvonalaban-Machine1 EPL-WJS-30-eve-vizsugaras-vagas-elvonalaban-FiveX-Ultra-2022

Két gép, melyek 30 év különbséggel, de még mindig ugyanarra a vágási technológiára épülnek, és ugyanaz a tervező tervezte őket. (Balra) Tony Ryd a cég ronneby-i központjában kiállított, 1993-as 1-es számú gépét mutatja be. (Jobbra) Tony legújabb alkotása, a FiveX Ultra 2022-ből, amely egy újabb lépés a legfejlettebb vízsugaras technológia felé.

Machine No.1 – Az 1-es számú gép határozza meg a szabványokat

Az első gépet egy garázsban építették, és úgy tervezték meg, hogy egyszerre maximalizálja az üzemidőt, a teljesítményt, valamint az élettartamot. A vízsugaras vágás terén szerzett sokéves tapasztalataiknak köszönhetően Rydék tudták, hogyan lehet minimálisra csökkenteni az olyan negatív hatásokat, mint például a gép túlterhelődése és az ellenőrizhetetlen fizikai erők által keltett feszültség.

Az 1-es számú gép egy tisztán vizes és abrazív vízsugaras gép kombinációja volt. A Water Jet Sweden mai gépeivel ellentétben az 1-es gép még PC-s vezérlővel rendelkezett, de ugyanazokon a mechanikai elveken alapult, mint a mai gépek. Az egyedi konstrukciójú gép egyik legnagyobb előnye egészen napjainkig az a szabadalmaztatott megoldás, amely képes javítani a gép teljesítményét és meghosszabbítja annak élettartamát.

Ez a bizonyos 1-es számú gép sok éven át a jégkorongozók sisakján lévő plexiüvegből készült ellenzőket gyártotta a WJS központjában, Ronnebyben. Néhány évvel később a gépet egy svéd üveggyártó, az Emmaboda Glasteknik vásárolta meg. Ezt követően nagyjából tíz évvel ezelőtt, amikor az üveggyár elérkezettnek látta az időt, hogy lecserélje a meglévő gépparkját, a Water Jet Sweden megragadta az alkalmat és visszavásárolta a történelmi gépet, hogy kiállíthassa a ronneby-i székhelyén.

Az első gép még mindig üzemképes, csak „be kell dugni a konnektorba”, és máris működésbe hozható, azonban jelenleg már csak kiemelt kiállítási tárgyként tölt be szerepet a cég életében.

A FiveX Ultra új dimenziókat nyit meg

A vízsugaras technológia fizikája még mindig ugyanaz, de a természetes vágási folyamatot vezérlő eszközök óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. A közelmúltban, a 2022-es EuroBLECH-i szakvásáron a Water Jet Sweden bemutatta legújabb gép koncepcióját, a FiveX Ultra-t, bemutatva ezzel az öt tengelyes vízsugaras vágás jövőjét. Az új FiveX Ultrával a standard 2D-től a teljes 3D-s abrazív vágásig minden elérhető. Egyedülálló funkciója, hogy képes a finom abrazív vízsugaras vágási eljárást (FAWJ) rendkívül keskeny vágásokkal és ultrafinom tűrésekkel, teljes 3D környezetben is elvégezni.

EPL-WJS-30-eve-vizsugaras-vagas-elvonalaban-FiveX-Ultra

Az új FiveX Ultra kompakt kialakítású, új, modern mozgatási rendszerrel rendelkezik, amely szénszálas alkatrészeket tartalmaz. A többi FiveX géphez hasonlóan ± 0-120˚-os vágófejjel rendelkezik, de ez a vágófej már kompaktabb, így kevesebb helyet igényel a működtetéséhez.

A FiveX Ultra új mércét állított fel a vízsugaras vágás terén

A WJS folyamatosan keresi ügyfeleivel együtt azokat az új alkalmazási területeket, ahol idő és pénz takarítható meg, valamint ahol a végtermék minősége növelhető. A FiveX Ultra a WJS számára is izgalmas új lehetőségeket kínál, míg az ügyfeleiknek hosszú távú működési és versenyelőnyöket.

A WJS célja a kezdetek óta semmit nem változott: az általuk gyártott gépeik első választás legyen azon ügyfelek számára a világ minden táján, akik magas minőségen, magas műszaki tartalommal és magas szintű szolgáltatási színvonalon alapuló vízsugaras vágási megoldásokat keresnek. Úgy tűnik eddig sikerrel jártak.