Forradalom a fémszekrények gyártásában a Pivatic-RAS stanc-hajlító kombóval

A spanyolországi zaragozai székhellyel rendelkező Megablok cég fém ruhaszekrényeket és áruadagoló szekrényeket gyárt. A Megablok 25 éve, Enrique Villaverde vezérigazgató agilis vezetése alatt megszilárdította piacvezető pozícióját ebben az ipari szegmensben nem csak Spanyolországban, hanem az ibériai határokon túl is.

A lemezmegmunkálásban a legkorszerűbb technológiát alkalmazva, beleértve a Pivatic rendkívül rugalmas stancrendszerét és többféle RAS hajlításközpontot, a Megablok a precizitás és a hatékonyság mércéjévé vált az iparágban.

„Fejlődésünket a folyamatos növekedés és innováció jellemzi. Sikerünk a fejlett technológiák használatán és a magas minőségi szabványokon alapszik” – magyarázza Enrique Villaverde.

Más rendszerekkel összehasonlítva az anyag csak egyszer halad át a Pivatic stancrendszerén, ezáltal gyorsabb a stancolt alkatrészek előállítása, mint bármely más stancolási megoldás alkalmazása esetén.

A RAS hajlítóközpont hajlítási sebességével és rugalmasságával kombinálva csökken a teljes ciklusidő, nő a termelékenység, csökken a logisztikai és kezelési szükséglet, nagyobb a szabadság a terméktervezésben és csökkennek az alkatrészenkénti költségek. Az elektromos meghajtások szintén nagyon kedvező energiaegyensúlyt biztosítanak

A Megablok ezt a technológiát nemcsak a termelékenység növelésére, hanem a költségek szabályozására is használja. „A hatékonyság növekedése lehetővé teszi, hogy a szekrényeink árait stabilan tartsuk, annak ellenére, hogy más területeken emelkednek a költségek” – hangsúlyozza Enrique Villaverde.

Ez a rugalmas automatizálás lehetővé teszi, hogy a cég összetettebb, nagyszabású projekteket is kezeljen. Ilyén például 4000 zárható szekrény szállítása a madridi repülőtérre, vagy Madrid legnagyobb kórházának felszerelése öltözőszekrényekkel az alkalmazottak részére. De olyan ismert cégek is vásárlók, mint az Amazon, az Ikea, az Inditex, a Decathlon és a Heineken.

Jonatan Sanchez terméktervezési vezető az új termékcsalád által lehetővé tett további tervezési lehetőségeket említi. „A Pivatic RAS sorozat kombinációjának precizitása, ismételhetősége, rugalmassága és sebessége verhetetlen.”

A tervezési rugalmasság lehetősége a ruhaszekrények teljesen új termékcsaládját eredményezte. Az egyszerű összeszerelhetőség miatt a felhasznált fémlemez alkatrészeket rendkívül helytakarékosan csomagolva lehet eljuttatni a megrendelőhöz és a helyszínen összeszerelni.

A RAS hajlítóközpont természetesen sokkal gyorsabb, mint egy robotizált élhajlítógép, mivel itt nincs szükség a lapok többszöri megfogására és forgatására.

„A zárt profilú polc 40%-kal gyorsabban készül el a hajlítási központon. De még csak nem is ez a döntő pont. Sokkal fontosabb a következő munkalépések és a vásárlói összeszerelés szempontjából a hajlítócella rendkívüli ismétlési pontossága” – magyarázza Enrique Villaverde.

„A hajlítóközpontnak köszönhetően a szekrényelemek hosszú oldalán egy zárt profilt tudtunk hajlítani. A stancolt rész egy perforált vonalat kapott, amely mentén a profil a hajlítóközpontban a hajlítás során bezárásra kerül.” – erősíti meg az előbbieket Jonatan Sanchez.

Ennek eredményeként a Megablok rendkívüli alkatrészmerevséget ér el a vékony, mindössze 0,6 mm-es fémlemez ellenére. Korábban a kalapprofilokat külön művelettel vágták a panelekbe. Először ezeket kellett előállítani, mozgatni, pozícionálni és pontozni. Mindkét változattal végzett tesztek azt mutatták, hogy az új kialakítás az alacsonyabb költségek ellenére még merevebb.

Hajlítás után egy robot leveszi a kész hajlított alkatrészeket és raklapokra rakja. Egy raklapállomás eltávolítja a tele raklapot és hozza az üres raklapot. Ez azt jelenti, hogy a teljes rendszer hosszabb ideig üzemeltethető kezelő nélkül. A robot képes a hajlított alkatrészeket függőlegesen elhelyezni vagy vízszintesen egymásra rakni. Ha az alkatrészek elég kicsik, mint például a polcok, akkor két egymás mellé rakható köteg is kialakítható. A kompaktabb egymásra rakás érdekében a robot minden más alkatrészt is el tud forgatni, mielőtt rakásra helyezné. A robotot nem kell megtanítani vagy beprogramozni ezekre a mozdulatokra. A szoftverben egyszerűen megadható, hogyan nézzen ki a kész köteg. A robot minden mást maga csinál.

Enrique Villaverde vezérigazgató így foglalja össze a Pivatic RAS gyártósor előnyeit: „Az automatizálás iránti elkötelezettségünk lehetővé tette számunkra, hogy kiemelkedő teljesítményt érjünk el karcsú szervezettel, ami ma különösen értékes, tekintettel a szakképzettség hiányára.”

Forrás: https://www.ras-online.de/produkte/biegen/multibend-center/stanz-biegelinien/

Bővebb tájékoztató a RAS billenőkaros hajítógépéiről és hajlítóközpontjairól:

EPL-TECH Kft.
E-mail: sales@epl.hu
Tel: +36 (20) 342 7969
www.epl.hu