My V-Factory: valós idejű adatok a gyártásban

EPL AMADA My-V-Factory app

MY V-Factory – valós idejű adatok a gyártás minden pillanatában

A gyártás komplexitása, a változó tételméretek és az egyre rövidebb szállítási határidők rendszeresen új kihívások elé állítják a lemezmegmunkálással foglalkozó vállalatokat. Emellett pedig egyre nagyobb nyomás helyeződik a gyártóiparra a szabályozó szervek oldaláról is. Persze nem csoda, hiszen a világ karbon-kibocsátásának 20%-a a gyártásból ered. Az ipari szereplőknek egyszerre kell több fronton is helytállniuk: egyaránt fontos, hogy a termelékenység és a minőség ne sérüljön, miközben az ESG szempontokat is figyelembe véve, törekednek a fenntartható működésre. Olyan innovatív megoldásokra van tehát szükségük, amelyek révén sokkal tervezhetőbbé válik a gyártás, gyorsabban tudnak reagálni egy esetleges újratervezés során, így biztosítva a pontos teljesítést és szállítást.

A valós idejű adatok elérése alapkövetelmény a gyártásban

Az adatok gyűjtése és elemzése összetett feladat, a valós idejű adatokhoz való hozzáférés pedig ma már alapkövetelmény, különösen ott, ahol a termelés irányítását és a gépek rendelkezésre állásának ellenőrzését kívánják megoldani. A gyártás optimalizálás során nem elég egy-egy területet vizsgálni, komplett szemléletmódra van szükség. A fenntarthatóság és a felelős működés a gyártás minden szereplőjét érinti. Ezért nagyon fontos, hogy maga a gépgyártó is nyitott legyen az erre alkalmas eszközök integrációjában, sőt akár saját fejlesztésében.

EPL AMADA My V-Factory dashboard

Pontosan ezt ismerte fel az AMADA, amikor belekezdett a V-Factory rendszer fejlesztésébe, amely az AMNC vezérlésen keresztül valós idejű adatokat biztosít a teljes AMADA géppark vonatkozásában és a gyártás folyamatával kapcsolatban. A megfigyelt paraméterek a gép aktuális állapotától, a munkamennyiségtől kezdve az anyagfelhasználáson, az energiafogyasztáson, illetve a működés elemzésén át, lényegében valós idejű betekintést nyújt a teljes, összekapcsolt termelési környezetbe.

Gyártásellenőrzés bárhol, bármikor

Az AMADA V-Factory-t úgy tervezték, hogy átfogó, mégis könnyen használható módon segítse a gyártás ellenőrzését. A rendszer egy csatlakozó dobozból és egy szoftverből áll, ahol ez utóbbi lehetővé teszi a felhasználók számára a My V-factory nevű, dedikált weboldal elérését. Ez a platform független, elérhető PC-ről, táblagépről és okostelefonról (Android és iOS) egyaránt.

A webes platformhoz való kényelmes hozzáférés biztosítja, hogy az AMADA ügyfelei valós időben ellenőrizhessék a gépek állapotát, nevezetesen, hogy a gép fut, beállítás miatt áll, készenléti üzemmódban van, hibaüzenet miatt áll, vagy éppen üresjáratban van. Ez a funkció ideális, ha a termelési vezető vagy a cégtulajdonos nem tartózkodik a helyszínen, hiszen az applikáción keresztül gond nélkül tudja bárhol és bármikor ellenőrizni a működést. Azoknak a vállalatoknak is előnyt jelent ez a megoldás, amelyek személyzet nélküli műszakokat működtetnek. A felület továbbá a gyártó gépeket kezelő munkatársak számára is előnyös, hiszen gyors és egyszerű adathozzáférést biztosít.

Milyen adatokat gyűjt a V-Factory?

A rendszerben rengeteg információ áll rendelkezésre, beleértve az összes program teljes előzményét, valamint az alkatrészekre és a gép teljesítményére vonatkozó részletes adatokat is. A V-Factory-ban napi, heti, havi, negyedéves és éves bontásban is nyomon követhetjük a gyártás menetét. Emellett arra is lehetőséget ad, hogy a kiválasztott időszakon belül ellenőrizzük az adatokat. Így például a napi vagy heti leállások okára is hamarabb derülhet fény. A V-Factory például jelezheti, hogy az elmúlt hónapban 60 órát kellett anyagokra várni, ami egyértelműen rávilágít egy megoldásra váró problémára.

A rendszer összehasonlítást biztosít a bekapcsolási idő, a hibaüzenet miatti állásidő, a beállítási idő és a készenléti idő között, így kiváló eszköz a termelés elemzési jelentésekhez.

A lézervágás költségei is megállapíthatók az anyag-, segédgáz- és energiafogyasztás tekintetében, míg az élhajlítógépek esetében lehetőség van olyan adatok gyűjtésére, mint például a leggyakrabban használt szerszámokról.

Megmutatja melyik gépnek milyen az energiafelhasználása, például gáz és áramfelhasználás vonatkozásában. Akár gyártási feladatonként is lehet elemezni adott időszakban a gépek anyagfelhasználását, így könnyen minimalizálható a gyártási hulladék és optimalizálható az anyagfelhasználás.

EPL AMADA My V-Factory diagnosztika

További adatok érhetők el a gépdiagnosztikára vonatkozóan, ami a problémák korai felismerését és az állási idő csökkentését eredményezheti, hiszen nem mindegy milyen okból áll a gyártás.

A riasztási oldalon visszakereshető milyen program futott éppen, valamint a hiba kódja és annak szöveges megjelenítése is elérhető: például, ha az anyag nem megfelelően lett pozícionálva a vágófelületre, vagy ha vágás közben esetleg deformálódik az anyag, a lézervágás automatikusan leáll, megelőzvén a károkat.

A gép napi karbantartására vonatkozó információk is összegyűjtésre kerülnek.

Az IoT kompatibilis gépek még ennél is magasabb hatékonyságot hoznak a gyártásba, köszönhetően a szenzoroknak, amelyekkel folyamatosan monitorozható a termelési folyamat. Valós időben gyűjti az adatokat, amelyeket azonnal ki is elemez. Ezek alapján a gép azonnal reagál és korrigálja magát gyártás közben, anélkül, hogy a gyártási folyamatot le kellene állítani.

Egyszerű telepítés bármely AMADA gépre

Az új gépek támogatása mellett az intuitív V-Factory alkalmas bármely meglévő AMADA lemezmegmunkáló géphez, amely AMNC vezérléssel rendelkezik. Egy átlagos telepítés mindössze néhány órát vesz igénybe, és nem szükséges a termelés szüneteltetése sem.

Pillanatok alatt, egyszerűen ellenőrizhető a gépek aktuális állapota, függetlenül a helyszíntől. Ezenkívül a termelési trendek és a gépek rendelkezésre állása könnyen érthetővé válik a grafikus formátumú, egyértelműen meghatározott összehasonlítások segítségével. Egy olyan korban, amikor a gépektől elvárt, hogy a hét minden napján, akár 24 órán át működjenek, a V-Factory segít biztosítani, hogy ez a leghatékonyabban történjen.

V-Factory az IoT és Ipar 4.0 világában

Az AMADA nem állt meg a V-Factorynál, amely a gyártás folyamatokat vizualizált adatok formájában tárja elénk. A koncepciót az IoT és Ipar 4.0 elvének megfelelően, intelligens gépfelügyelettel (My V-Factory) bővítette tovább. Ezzel lehetővé válik a felhasználók számára, hogy az optimálisan kialakított gyártási folyamatok és a folyamatos termelés mellett, probléma esetén a lehető leggyorsabban kapjunk segítséget. Az ügyfélszolgálat mellett mérnöki konzultációs szolgáltatásokkal is segítik a felhasználókat a mért adatok alapján. Helyszíni és távoli segítségkérésre is van lehetőség, valamint az alkatrész rendelés is egyszerűen leadható a rendszeren keresztül.

Az AMADA IoT-támogatás az ügyfelek kívánságának megfelelően bizonyos figyelmeztetések esetén önállóan is bekapcsolhat – abban az esetben, ha az ügyfél nem ismeri fel időben a kockázatokat -, vagy csak reagálhat az ügyfél által jelzett problémára. Az adatok folytonossága és rendelkezésre állása mindkét esetben megmarad, így bármikor visszakereshető.

Az új AMADA V-Factory koncepcióban rejlő lehetőségek legjobban az AMNC 3i vezérlőrendszer és a VPSS3i intelligens szoftverrel működnek. A My V-Factory azonban az előző generációs gépparkok számára is elérhető.

Mivel az AMADA komplett gyártórendszerekben gondolkodik, így a gyártók számára különösen előnyös lehet, hogy a V-Factory összekapcsolható a termékcsaládon belül virtuális prototípus-szimulációs rendszerrel is, amely eleve kiküszöböli a hibákat. Emellett karbantartó szoftverrel vagy ERP rendszerrel is integrálható. Az AMADA V-Factory minden felhasználó számára egyedi gyártást tesz lehetővé, a jelenleg elérhető, leginnovatívabb módon.