AMADA ENSIS 6225 AJ fiber lézervágógép a nagyméretű lemezek megmunkálásához

AMADA ENSIS 6225 AJ fiber lasercutting machine

Az AMADA nemrégiben piacra dobta ENSIS 6225 AJ fiber lézervágógépét. A 6,2 m x 2,5 m-es lemez feldolgozására alkalmas új gépcsalád 6, 9 és 12 kW-os változatban érhető el, teljesítményével akár 25 mm-es lágyacél, rozsdamentes acél és alumínium vágására is alkalmas. Számos új és már bevált AMADA technológia került integrálásra ezekben a gépekben a legmagasabb szintű vágási teljesítmény biztosítására, hogy az AMADA ügyfelek továbbra is versenyelőnyben maradjanak.

Nagyméretű lemezek nagy vágási területen történő feldolgozásának lehetősége számos előnnyel jár: hatékonyabb az anyagfelhasználás és nagyobb a gyártási rugalmasság. Korábban az AMADA ENSIS fiber lézervágógépei 3 x 1,5 méteres és 4 x 2 méteres változatban voltak elérhetőek. A sorozat immáron 6,2 x 2,5 méteres változattal is bővül.

Az AMADA már bizonyított, 2014-ben piacra dobott változó lézersugár vezérlés (Variable Beam Control) technológiáját felhasználva az ENSIS 6225 AJ fiber lézervágógép automatikusan változtatja a lézersugár módját (nem csak a fókuszhelyzetét és a sugárméretet) anyag és vastagság szerint. Ez a technológia lehetővé teszi a sugármód változtatását aszerint, hogy pírszelés vagy vágás történik: nagy teljesítménysűrűségű fénynyalábot biztosítva a nagy sebességű pírszeléshez, majd azonnal átváltva ideális sugárformára nagy sebességű, kiváló minőségű vágáshoz. Ez azt is jelenti, hogy egyetlen lencsével minden anyag és vastagság megmunkálható.

Számos olyan új lézerintegrációs rendszer funkciót is kapott az AMADA ENSIS 6225 AJ fiber lézergép, melyeket már 2020-ban bemutattak az AMADA REGIUS AJ teljesen lineáris meghajtású fiber lézergépén. Ezek autonómabb funkcionalitást biztosítanak ahelyett, hogy a kezelőre bíznának bizonyos ellenőrzéseket.

Az i-Nozzle Checker funkció automatikusan ellenőrzi a fúvóka állapotát, és az alapfelszereltségben elérhető 16 állomásos fúvókacserélő segítségével cserél, ha sérülést észlel, kiiktatva a kezelő szubjektív döntéseit. Ez a rendszer magában foglalja a lézersugár fúvókához való automatikus igazítását is, ami jelentősen csökkenti az indítási időt és a megmunkálás során fellépő problémák számát. Az i-Process Monitoring rendszer folyamatosan figyeli a vágási és pírszelési folyamatokat, és szükség esetén megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a gyártás folyamatos legyen. A vágólencse védőüvegét az i-Optics Sensor figyeli, amely figyelmezteti a kezelőt, ha a védőüveget ki kell cserélni az esetleges leállások elkerülése érdekében.

Az AMADA ENSIS 6225 AJ fiber lézergép számos más AMADA technológiát is tartalmaz alapkivitelben. Először is, az AMADA eredeti Water Assisted Cutting System (WACS) rendszerét, melyet vastag lágyacél megmunkálására használnak, ami úgy került továbbfejlesztésre, hogy az alkatrész geometriától függően 2 különböző szintű rásegítést tegyen lehetővé.

A WACS II rendszer nagyobb anyagkihasználást biztosít azáltal, hogy lehetővé teszi az alkatrészek egymáshoz közelebb való elrendezését, vagyis az alkatrészek között nagyon kis távolságot hagyva is kiváló minőségű kivágás valósítható meg. (pl. 25 mm vastag lágyacél anyag esetében a távolság lehet akár csak 3 mm-es is)

A fentieken kívül az AMADA Clean Fast Cut (CFC) technológiája lehetővé teszi lágyacélok és rozsdamentes acélok nitrogénnel történő vágását akár 90%-kal gyorsabb vágási sebességgel, és akár 70%-kal kevesebb segédgáz fogyasztással. Ezek a tényezők alacsonyabb gyártási költséget biztosítanak.

A sűrített levegős vágás az AMADA lézerek másik alapfunkciója, amely lehetővé teszi számos anyag és vastagság megmunkálását sokkal alacsonyabb költségek mellett, mintha a vágáshoz nitrogént használnánk. Általában a vágási sebesség ugyanaz, mint nitrogénvágás esetén, és valamivel jobb vágási minőséget is eredményezhet közepes vastagságú lágyacél megmunkálása esetén.

Végül a Deep Etch funkció lehetővé teszi az alkatrészek nyomon követését a teljes gyártási folyamaton keresztül, még festés, bevonatolás vagy horganyozás után is.

Ami az egyszerű kezelhetőséget illeti: az AMADA AMNC3i vezérlője okostelefonhoz hasonló interfésszel rendelkezik, nagy érintőképernyővel és számos egyérintéses művelettel a kezelői feladatok egyszerűsítésére. Az opcionális i-Camera Assisted System (i-CAS) rendszernek köszönhetően, amely egy figyelemre méltó új funkció, a maradékanyag vágása is lehetséges. Ha például egy új alkatrészt kell kivágni az összeszerelés során esetlegesen megsérült alkatrész helyett, a gép i-CAS kamerája megjeleníti a maradéklemezt az AMNC 3i vezérlőn. Az alkatrész ezután kiválasztásra kerül a könyvtárból, a maradék lemezen elhelyezhető, elforgatható, másolható…stb., majd a maradék anyagon a vágás megkezdhető. A maradék anyag bárhol elhelyezhető a munkaasztalon.

Az AMADA ENSIS 6225 AJ fiber lézervágógép alapfelszereltségben tartalmaz egy 3 Y-tengelyes szállítószalagot, amely eltávolítja a vágási hulladékot a gép hosszabb oldalára, lehetővé téve a gyors és kényelmes hulladékeltávolítást; a kezelő munkáját segíti egy megmunkálást felügyelő kamera, melynek segítségével pontosan látja, mi történik a vágási területen, valamint az u.n. V-Monitor is, amely 2 kamerából áll (egy a vágókabinban és egy a palettacserélő felett). Ezzel lehetséges a gép állapotának felügyelete, valamint probléma esetén HD videó rögzítése, amely lehetővé teszi a távdiagnosztikát.

Az AMADA V-factory rendszere opcionálisan megrendelhető az ENSIS 6225 AJ fiber lézergéphez, melynek segítségével olyan gépadatok, mint pl. gyártási állapot, riasztási információk és megmunkálási előzmények bármikor nyomon követhetőek, akár egy okoseszközön is.

Az AMADA ENSIS 6225 AJ fiber lézervágógéppel géppel kapcsolatos további információkért forduljon az AMADA magyarországi képviseletéhez.