Az AMADA TOVÁBB FEJLESZTETTE A SŰRÍTETT LEVEGŐVEL VALÓ VÁGÁSI FUNKCIÓT LÉZERGÉPEIBEN A TERMELÉSI KÖLTSÉGEK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN

AMAD AirCut

A nagyobb teljesítményű fiber lézergépek bevezetésével a felhasználók egyre inkább a teljes üzemeltetési költségekre összpontosítanak annak érdekében, hogy versenyképesek maradjanak a piacon. A nagy teljesítményű technológia egyik legnagyobb előnye, hogy vastagabb lágyacél nitrogénnel vágható. A nitrogénnel történő vágás költsége azonban nagyon nagy költségekkel járhat. Az AMADA ENSIS, VENTIS és REGIUS fiber lézergépek alapfelszereltségben tartalmazzák a sűrített levegős vágási funkciót, amely jelentősen csökkentheti a teljes megmunkálási költséget, miközben megtartja a nitrogénvágás által kínált nagy feldolgozási sebességet.

Az elmúlt években a piacra dobott fiber lézergépek teljesítményszintje exponenciálisan nőtt. Miután az AMADA 2010-ben bemutatta a világ első 4 kW-os teljesítményű fiber lézergépét (FOL-AJ) az EuroBlech-en, folytatta az ügyfelek javát szolgáló fejlesztéseket, pl. kifejlesztette az innovatív és egyedülálló ENSIS és LBC (Locus Beam Control) technológiát 6, 9 és 12 kW teljesítményű kivitelben. A meglévő vágási ismereteknek ezekkel az új lézeres fejlesztésekkel való kombinálása létfontosságúnak bizonyult ahhoz, hogy az AMADA  felhasználók a piac élén maradjanak.

Egy óriási előny a sűrített levegős vágás, amit amúgy az AMADA ügyfelei több mint 20 éve használnak. Nem új a technológia, de azt a további előnyt biztosítja az ügyfeleknek, hogy kihasználhatják a nitrogénnel azonos vágási sebesség előnyeit (az anyag minőségétől és a környezeti feltételektől függően), rendkívül alacsony üzemeltetési költségek mellett.

Természetesen a levegővel történő vágás nem teljesen költségmentes. Megfelelő kompresszor- és szárítórendszerre van szükség, és figyelembe kell venni az ezzel járó elektromos fogyasztást is, amikor a levegő- és a nitrogénvágást hasonlítjuk össze. Ha azonban ezt a rendszerköltséget 5 éves megtérülési időszakra vetítjük, jelentős megtakarítás mérhető, még akkor is, ha a gép csak egy műszakban fut.

A lágyacél oxigénnel történő vágásához gyakran szükséges a keletkező vízkő eltávolítása. Ez drasztikusan csökkenthető vagy alkalmazástól függően megszüntethető a sűrített levegővel történő vágás esetén.

A sűrített levegős vágás az AMADA fiber lézervágó gépei teljes skálájának alapfelszereltsége, mind az ENSIS-AJ (3–12 kW), a REGIUS-AJ (teljes lineáris meghajtású, 6 és 9 kW teljesítményű) és a forradalmi VENTIS-AJ fiber lézergépnek, amely az AMADA innovatív vágási technológiáját is tartalmazza (LBC  – Locus Beam Control). Szintén alapfelszereltség minden AMADA C1-AJ, EML-AJ és ACIES-AJ stancoló/fiber lézer kombi gépben.

Széles körű vágási kísérleteket követően az AMADA új vágási adatokat dolgozott ki a lágyacél, rozsdamentes acél és alumínium sűrített levegővel történő feldolgozására, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kihasználják a megmunkálási előnyöket anélkül, hogy többletet kelljen fizetniük ezért a gép megvásárlásakor. A gépek vágási adatbázissal vannak ellátva, hogy a felhasználók azonnal megkezdhessék a sűrített levegővel való megmunkálást.

A sűrített levegős vágás az AMADA bármelyik európai technológiai bemutatóközpontjában megtekinthető, ahol az automatizálási rendszerek, élhajlító technológiák, stancoló cellák, szoftvermegoldások, valamint szerszám innovációk teljes skálája is megismerhető.