A fiber lézervágás legújabb generációja – AMADA VENTIS

AMADA VENTIS 3015 AJ – vágási teljesítmény új dimenziókban

A 2018-as EuroBLECH szakkiállításon bemutatott új VENTIS-3015AJ fiber lézergép a sebesség, vágásminőség és az alacsony üzemeltetési költségek terén is kiemelkedik a mezőnyből. Az EuroBLECH Vásári Nagydíjat elnyerő AMADA VENTIS teljesen új dimenziót nyitott a fiber lézervágás terén. Egyedülálló lézersugár szabályozása és mozgatása által eddig nem tapasztalt vágási minőség érhető el, mindez gyorsabb vágás mellett és a vágható vastagságtartomány növelésével.

Fiber lézer egyedülálló vágási képességekkel

Az AMADA hosszú utat járt be, mióta 1980-ban bevezette az első ipari lézervágó gépet lemezvágási célokra. Úttörő újításai folyamatosan új mércéket állítanak fel a lemezmegmunkálás világában. Az elmúlt 10 évben főként saját fiber lézeres fejlesztéseivel, lézerforrásaival és sugároptimalizálaisával alkotott versenyelőnyt a felhasználóinak. Az innovációs kultúra legfrissebb terméke a VENTIS-3015AJ fiber lézervágó rendszer. Az AMADA-VENTIS-3015AJ különösen azon ügyfelek számára érdekes, akik korábban úgy döntöttek, hogy vágásminőségi okok miatt nem használnak fiber lézert az alumínium és a rozsdamentes acél megmunkálásához.

A lézeres vágóberendezések új generációja a megmunkálás szempontjából nehéznek tekinthető anyagokat is kompromisszum nélkül dolgozza fel. Az új, 4 kW-os lézerforrás a rozsdamentes acélt, alumíniumot és egyéb anyagokat a CO2-lézerekkel elérhető vágási minőségben képes vágni, ráadásul sokkal gyorsabban és olcsóbban. Példaként egy korábbi 4kW-os fiberlézerhez képes több mint kétszer gyorsabban képes vágni a 8mm-es aluminiumot jobb minőségben, míg egy 12mm-es rozsdamentes anyagot 150%-al gyorsabban, 50%-al jobb felületi érdességgel és 85%-al kisebb sorjával. Az innováció abban rejlik, hogy a rendszer képes előre meghatározott minták alapján oszcillálni a lézersugarat a vágási résben, ami nemcsak jelentősen megnövekedett vágási sebességet eredményez, de egyben sokkal jobban kiküszöböli az oldalferdeséget is, például acél oxigénnel történő vágásakor. Az ezzel a technológiával elérhető felületi érdesség csak a CO2-lézergépek minőségével hasonlítható össze. A megszokottnak tekinthető beégés is szinte teljesen kizárható.

A VENTIS-ben rejlő számos újítás egyike a szabadalmi oltalom alá kerülő speciális optika. A lézeres vágás világában egyedülálló módon a VENTIS lehetővé teszi a lézersugár a vágási rés oldalai közötti milliszekundumos mozgatását. Ez a vágási mód mindig kiemelkedő sugárnyaláb alkalmazását teszi lehetővé. A berendezés így szenzációs, 0,9 mm*mrad sugárparaméterszorzat-értéket (BPP) ér el. Ez a sugárminőség kiemelkedő fontosságú a rozsdamentes acél és az alumínium kiváló minőségű, beégésmentes vágása szempontjából. A vágási rés igény szerint növelhető, például az alkatrészek eltávolításának leegyszerűsítése érdekében. A 4 kW-os rendszer a rendkívüli vágási sebességének köszönhetően könnyedén felveszi a versenyt a 6 kW-os, vagy még erősebb lézerforrásokkal. A nagy vágási sebesség, a csökkentett energiafogyasztás és más folyamatparaméterek révén a VENTIS üzemeltetési költségei lényegesen alacsonyabbak, mint a magasabb teljesítményszintű berendezéseké.

A VENTIS fiber lézer továbbfejlesztett AMNC 3i vezérlést használ

Bár az AMADA VENTIS-3015AJ kifejlesztésekor az ENSIS-sorozatot vették alapul, mégis nagyon speciális módon fejlesztették tovább azt. Számos folyamatparaméter javult, többek között optimalizálták a vágófej pályagörbéit. A mindig tökéletes sugárnyalábnak köszönhetően a lyukasztás lényegesen gyorsabb. Az AMNC 3i vezérlő teljesítménye is növekedett. Végül, de nem utolsósorban az AMADA fiber lézerrendszereiben használt összes automatizálási modul alkalmazható az új AMADA VENTIS-3015AJ gépben is. A 2019 elején elérhetővé váló új rendszer tehát teljesen új gyártási lehetőségeket nyit meg minden fémtípus tökéletes és gyors lézeres vágásához.

Szöveg: Techmonitor