AMADA lézergépek a 2016-os EuroBLECH-en

AMADA lézergépek EuroBlech 2016

Idén rendezték a 24. EuroBLECH Nemzetközi Lemezmegmunkálás-technológiai Vásárt a németországi Hannoverben, október 25. és 29. között. Az iparági kiállításon több, mint 1500 kiállító, köztük az AMADA is képviseltette magát. Jelen cikkünkben a japán cég által bemutatott lézervágógépekről írunk részletesebben.

A kanagawai központú AMADA 1946-ban alakult meg, akkor még elsősorban fűrészszalagok gyártására specializálódva. A vállalat kitartó munkájának és folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően mára világszerte ismert márkává vált – kezdetben élhajlító gépeikről, később pedig NCT stancolóikról és lézervágó gépeikről. Sikereinek köszönhetően az AMADA mára 80 vállalatával, a világ 70 országában van jelen.

Az idei EuroBLECH-en a cég fő koncepciója az “Ügyféli érték létrehozása a legújabb technológiákkal” volt, ennek megfelelően élhajlító és lézervágó gépeik mellett bemutatták legújabb gyártási megoldásaikat is (AMADA IoT “V-factory”, AMADA Machine Monitoring). Az alábbiakban a bemutatott lézervágó gépeket vesszük górcső alá.

FLW ENSIS AJ fiber lézer hegesztő cella

Az egyedi ENSIS technológiával felszerelt FLW AJ a lézeres hegesztés új korszakát jelenti, hiszen egy olyan celláról van szó, amelynek kibocsátott hullámhossza töredéke a hagyományos lézerekének. Ennek a fejlesztésnek az előnyei elsősorban a nagy rugalmasságot igénylő hegesztési feladatoknál élvezhetők, segítségével ugyanis az anyagtípusok és -vastagságok széles skálája hegeszthető, így többek között mély behatolású hegesztést is végezhetünk vele. Az új rendszer ráadásul energiatakarékos kialakítással rendelkezik, valamint karbantartása is egyszerűbb, hiszen rezonátora nem használ tükröket a lézersugár előállításához.

ACIES 2515 AJ

A látogatók első ízben találkozhattak az AMADA legújabb innovációjával, az ACIES 2515 AJ fiber lézervágó-stancoló kombigéppel, amely kiváló teljesítményt nyújt a non-stop megmunkálásban. Az új berendezés 4 kW-os lézerforrással és 300 kN-os stancoló kapacitással rendelkezik, ennek ellenére fogyasztása meglepően alacsony.

Az ACIES 2515 AJ berendezésbe számos megmunkálási folyamatot integráltak, az AMNC 3i vezérlő pedig gondoskodik arról, hogy ezek végrehajtása egyszerűen, problémamentesen történjen. A berendezés szerszámtára 300 szerszám befogadására képes, melyeket a gép automatikusan cserél, akár megmunkálás közben is. Az AMADA új gépe tehát elsősorban a nagy termelékenységet és rugalmasságot igénylő lézervágásban jelent kiváló megoldást.

LCG 3015 AJ

Az LCG AJ fiber lézergépek sikereire építve az AMADA tovább bővíti ezt az univerzális termékcsaládot, mely mostantól 6 és 9 kW-os kivitelben is elérhető. Az új gépekkel a japán vállalat elsősorban a nagy anyagvastagság mellett történő gyors, minőségi megmunkálásra szeretne megoldást nyújtani. Ennek megfelelően felszereltség tekintetében sem spóroltak a készítők: az új gépek automatikus fúvóka cserélővel, hulladék kihordó szalaggal, valamint vágási és lyukasztási felügyelettel lesznek elérhetőek. Az LCG 3015 AJ új modelljei szintén AMNC 3i vezérlést kaptak, a saját kategóriájukban így minden vevői igénynek megfelelnek.

ENSIS 3015 AJ

Az idei hannoveri vásáron először került bemutatásra az AMADA ENSIS 3015 AJ fiber lézervágógép továbbfejlesztett, 3 kW-os változata is, amely ugyanazt a lézersugár irányítást kapta, mint az FLW ENSIS AJ hegesztő cella. Ennek köszönhetően a kis és nagy anyagvastagságú darabok egyaránt megmunkálhatóak, magas minőség, megbízhatóság és tökéletesen egyenletes felületek mellett. A vállalat mérnökei – a korábbi modell magas specifikációit is tovább fejlesztve – az új berendezést egy 8 állomásos fúvóka cserélővel és az új WACS II hűtéssel látták el, ezzel is garantálva a hatékony, folyamatos működést és nagy termelékenységet.