Okos gyár megoldások az AMADA-tól a 2016-os EuroBLECH-en – cnc.hu

AMADA EuroBLECH 2016 - V-Factory IoT Ipar 4.0

Idén rendezték a 24. EuroBLECH Nemzetközi Lemezmegmunkálás-technológiai Vásárt a németországi Hannoverben, október 25. és 29. között. Az iparági kiállításon több, mint 1500 kiállító, köztük az AMADA is képviseltette magát. Jelen cikkünkben a japán cég “okos gyár” koncepcióit vesszük közelebbről is szemügyre.

A hét évtizede működő AMADA a gyártó ipar egyik élvonalbeli vállalata, mely pozíciót elsősorban magas fokú hozzáértésüknek, innovatív meglátásaiknak és ügyfélközpontú szemléletüknek köszönhetik. Az évek során gyűjtött tudást és tapasztalatot kamatoztatva, szolgáltatásaikat mára széles skálán, nagy kölcsönhatással kínálják, hogy a vevői igényeknek maximálisan megfelelhessenek.

Nem meglepő ezért, hogy a terület egyik legnagyobb piaci változásait jelentő Ipar 4.0 trend fényében az AMADA is törekszik a gyártási folyamatok digitalizációján keresztüli gazdaságosság- és hatékonyságnövelésre, a munkafolyamatok összekapcsolására, optimalizálására. A 2016-os EuroBLECH-en a vállalat, – lézervágó és élhajlító berendezései mellett – bemutatta, hol is tart jelenleg “okos gyár” koncepciójával és megoldásaival, illetve, hogy ezekkel hogyan kívánja előbbre lendíteni az ipart.

AMADA V-factory

Az AMADA V-factory egy olyan szoftver, amivel a japán cég az eddig problémát jelentő, előreláthatatlan gyártási időkre és statisztikákra kínál megoldást. A programmal lehetőségünk van a gépek és gyártási folyamatok állandó monitorozására, amelyet az AMNC 3i vezérlőkön keresztül elérhető információk tesznek lehetővé. A szoftver elsődleges célja, hogy az átfogó digitalizációs megoldásokkal, az adott gyártási körülményekből a lehető legjobb teljesítményt hozza ki.

V-factory kiépítésében a fejlesztők egy új, rugalmas megközelítést alkalmaztak, melynek alapját a moduláris architektúra, illetve a webes és felhő alapú technológiák alkotják. A szoftver a gyár teljes körű digitalizációját a papír nélküli megoldásokon, magas fokú automatizáción és adatgyűjtésen keresztül biztosítja.

A szoftver működése

A gyár vállalatirányítási rendszerét hozzá tudjuk kapcsolni a V-factory-hoz, így az onnan érkező információk alapján első körben a megrendelések és a szükséges gyártási folyamatok kezelése történik. Második lépésben ezeket a gyártási folyamatokat – az esetleges manuálisan végrehajtandó fázisokkal együtt – beütemezzük, a gyártás megkezdésével pedig a gépek folyamatosan küldik az információt a szoftvernek, így azok akár periféria eszközökön (okostelefon, tablet, stb.) is hozzáférhetők, szükség esetén pedig módosíthatók.

AMADA EuroBLECH 2016 - V-Factory IoT Ipar 4.0

A szoftver funkciói

V-factory eszközei/funkciói, a program működésének megfelelően, négy fő csoportba oszthatók:

  • front office, amely magába foglalja a rendelések kezelését, illetve egy CAD interfészt, az AMADA gépeinek adatbázisával,
  • ütemezés, amiben egy okos hálózaton keresztül időzíthetjük a munkafolyamatokat, kezelhetjük a gépek terhelését, illetve ellenőrizhetjük azok működését
  • lekövethetőség, mely funkció a hibák kiszűrésére, valamint a manuális fázisok kezelésére szolgál, és a
  • gyártási állapot ellenőrzése, ahol a kezelő valós időben követheti a gyártás aktuális lépéseit és kérhet le információt a gépek működéséről

AMADA Machine Monitoring

Az AMADA Machine Monitoring alkalmazás segítségével a gyártásban részt vevő berendezések, a V-factory szoftveren keresztül összekapcsolhatóak akármilyen Android vagy iOS rendszerű periféria eszközzel, így a gépek működését lehetőségünk van ilyen úton is figyelemmel kísérni. Emellett különböző statisztikákat kapunk a gépek hatékonyságáról, anyaghasználatról, beállítási idejéről vagy éppen a legutóbb futtatott programokról.