Forradalom a lézervágásban – AMADA ENSIS AJ Fiber lézer gép

A fiber lézer egyre nagyobb területet hódít meg a fémlemezek ipari kivágása területén. Mivel alkalmazhatósá- ga megközelíti, sőt sok szempontból meg is haladja a CO2 lézer lehetőségeit, az AMADA egy olyan innovatív, új megoldást fejlesztett ki, amelyet az idei EuroBLECH-en, a világ legjelentősebb lemezmegmunkálási szakvá- sárán Vásári Nagydíjjal tüntettek ki a kivágás területén.

2010-ben az Amada volt az első a világpiacon aki 4kW-os fiber rezonátort fejlesztett. Ez jelentős áttörés volt a lemezmegmunkálásban. Az Amada ismét új időszámítást indított a fiber lézer technológia alkalmazásában, mert nem a lézerteljesítmény növelésével kívánta növelni a vágható lemezvastagságot, hanem a teljesítmény csökkentése mellett olyan hatékonyságnövelő újításokat vezetett be, amik segítségével akár 2kW-os Amada fiber lézer is hatékony versenytársa tud lenni a piacon levő 4kW-os CO2-lézereknek.

Egyedülálló vezérelt lézersugár

Ez a díjnyertes technológia az Amada ENSIS-AJ fiber lézergépében ölt testet, amelynek különlegessége, hogy 2 000 W lézerteljesítményével akár 25 mm normál acél is vágható. Különleges új képességeinek köszönhetően az Amada ENSIS a legvastagabb lemeztartományokban is közel azonos sebességgel és minőséggel vág, mint egy 4 kW teljesítményű CO2-lézergép. Az Amada ENSIS fiber lézergép ideális a különböző anyagminőséggel és anyagvastagsággal dolgozó cégek számára.

Kompromisszumok nélkül a vékonytól a vastag lemezekig

A több mint 1 000 vágási specifikációt tartalmazó vágási adatbázis segítségével az Amada ENSIS lézervágógép folyamatosan vezérli a vágási folyamatot a megmunkálandó anyagnak és a vágási típusnak megfelelően. Azonban nem csupán egy új vágási paraméter-adatbázist használ az ENSIS, hanem lézersugár-szabályozó egységével és egyedülálló száloptikájával automatikusan az anyagvastagsághoz igazítja a lézersugár fizikai tulajdonságait is. Ez zökkenőmentes átállást tesz lehetővé az anyagvastagságok között, és lencsecsere nélküli folyamatos termelést biztosít a legvékonyabb anyagoktól akár a 25 mm-es acélig. A sugár tulajdonságának változtatása folyamatos és automatikus.

„Ez forradalmi változás a lézer ipar számára – mondta a hannoveri EuroBLECH kiállításon Matt Wood, az Amada Európai Központjának vezető termékfelelőse. – Feltehetően a legnagyobb forradalmi vívmány, amit az iparág a fiber lézerek bevezetése óta megélt és megélhet a közeljövőben. Úgy véljük, hogy ez gyökeresen megváltoztatja a piacot.”

A kevesebb több

„Egy fiber lézeres gép üzemeltetése általában sokkal olcsóbb, mint egy CO2-lézeré. Egyebek mellett jelentős energiamegtakarítást érhetünk el vele. Míg egy 2 000 wattos fiber lézervágó körülbelül 9 kW-ot fogyaszt, addig egy 4 000 wattos CO2-lézergép körülbelül 38 kW-ot” – jegyzi meg Wood. Emellett egy fiber lézergép kevesebb karbantartást igényel, és akár 4-5-ször gyorsabb megmunkálási sebesség érhető el vékony anyagok esetében, mint a CO2-lézerek használatakor.
 

Használat egy gombnyomással

Az Amada a 80-as évek vége óta elsőként készített hálózatra köthető szerszámgépeket. Ma az Amada valamennyi kivágó- és lyukasztógépe és a legtöbb élhajlító gépe hálózatra köthető. Így akár az üzem összes lézer-, stanc-, kombi- és élhajlító gépe, sőt akár a hegesztés is egy rendszerből tud dolgozni. Az Amada külső tervezőszoftvereivel elkészített programok integráltan, egy helyen tárolódnak. Ennek segítségével egy esetleges hajlítószerszám-váltás a programban automatikusan módosítja a kivágási terítéket is. Az elkészült termék-, vagy táblakiosztási programot a lézergépnél egy vonalkód-leolvasó segítségével tölthetjük a gépbe a munkalapon elhelyezett vonalkód leolvasásával, gyakorlatilag egy gombnyomással. A beolvasott kód alapján behívásra kerül a megfelelő vágási eljárás. A gép ekkor automatikusan betölti a megfelelő vágási paramétereket, beállítja az adott anyagtípus és -vastagság szerint az auto-fókuszt, elvégzi a fúvókacserét, és módosítja a sugárnyalábot. Amennyiben automata anyagbetöltés is van a gépünkhöz csatolva, úgy a szükséges nyersanyagot is a vágóasztalra helyezi, és a start gomb megnyomásával már kezdődhet is a vágás. Az opcionális optikai bemérőrendszer segítségével akár stancolt és alakításos táblák utólagos lézervágása is pontosan elvégezhető.

 

Amada AMNC 3i vezérlő – integrált interaktív intelligencia

Mindezt a felhasználói élményt az Amada új multimédiás, érintőképernyős vezérlője, az AMNC 3i teszi még teljesebbé, ami egy okostelefonhoz hasonlóan multi-touch funkcióval egy könnyen kezelhető, intelligens és interaktív felületként működik az ember és a gép között.

1000 paraméter

Az ENSIS vágási adatbázisában 1 000 db vágási alapbeállítást tartalmaz. Emellett természetesen saját anyagokat, egyedi vágási beállításokat is létrehozhatunk egyedi felhasználóigényeink szerint. Minden alapbeállításhoz még 10 különböző beállítás rendelhető. Például, az 1 mm-es acél vágási beállítása egyike az 1 000 beállítási lehetőségnek. De ezen az egy beállítási lehetőségen belül további
10 beállítási lehetőség áll rendelkezésre, ahol különböző sebességet, teljesítményt, gáznyomást stb. adhatunk meg. Ez azért fontos, mert kisebb vágások esetében kis sebességre, kisebb teljesítményre van szükség, míg nagyobb kontúrok esetében nagy sebesség szükséges, és így tovább.
„A gép a segédgázokat – nitrogént, oxigént vagy sűrített levegőt – is automatikusan, a vágási beállítás szerint választja és szabályozza” – mondja Wood. Az Amada az automata anyagmozgató rendszerek széles tárát kínálja a felhasználók feladatainak megfelelően. „Az eladott Amada fiber lézerek majdnem 90%-a automatizálással együtt kerül eladásra, hogy a gyors megmunkálással lépést tudjon tartani a nyersanyagellátás és a kivágott tábla leszedése” – emelte ki az automatizálás előnyeit Matt Wood.

Aktív vágásfelügyelet

„A vágófejben elhelyezett érzékelők folyamatosan vizsgálják a lézersugár és az anyag között zajló folyamatot – mondja Wood. – Az Amada lézergépek pircelésérzékelési képessége a vágási folyamat előtt időt takarít meg. A pircelés-érzékeléssel, mindegy, hogy a pircelés 6 vagy 10 másodpercig tart; ha a pircelés befejeződik, a vágás azonnal elkezdődik.”

„Termelésminőségi szempontból is fontos és hasznos ez a funkció. Amennyiben egy rosszabb minőségű, vagy egyéb okból eltérő tulajdonságú anyagnál a beprogramozott pircelési idő nem elegendő, úgy folytatja a pircelést a szükséges ideig és nem kezd selejtet vágni. Ez a szenzorrendszer gyakorlatilag a vezérlés szeme a vágófejben, ami anyagégés esetén leállítja a vágást, és csak az anyag visszahűlése után folytatja. Ezek a szenzorok jelzik a vezérlőnek, ha automata fúvókatisztítás szükséges” – foglalta össze Wood.

Terméktámogatás neten keresztül

A gépek hálózati kapcsolata sok szempontból előnyös. Ennek segítségével a gép a vállalati hálózathoz kapcsolható, leállás esetén riasztást vagy karbantartási emlékeztetőt tud küldeni, de távdiagnosztikai kapcsolatot is biztosíthat, amivel néhány percen belül nem csupán telefonos, de aktív gyártói szerviztámogatást is kaphatunk.

Mit hoz a jövő?

Arra a kérdésre, miszerint ki tudja-e szorítani a CO2-lézert a fiber lézer a fémvágásban (az Amada mindkét technológiát árulja), Wood a következőket mondta: „Azok a cégek, akik csak fiber technológiát értékesítenek, természetesen azt mondják, hogy a CO2-piac „halott”. Ez az egész iparágat tekintve nem igaz, mivel jelenleg az értékesített lézergépek 70-75%-a CO2-lézerforrással rendelkezik. Igaz azonban, hogy a fiber lézergépek értékesítésében nagyobb mértékű emelkedést tapasztalhatunk, míg a CO2-lézergépek értékesítése visszaesett.” „Az ENSIS technológiája az elkövetkezendő két évben – talán még rövidebb idő alatt is – nagyobb változást fog hozni. Nem gondolnám azonban, hogy a CO2-lézergépek rövid távon eltűnnének. Az üzemmérettől és a feladatoktól függően lesznek cégek, akik a CO2-lézergépet fogják preferálni. Néhány éven belül viszont várhatóan a fiber technológia lesz uralkodó az iparágban” – összegezte Matt Wood.